Saturday, 27 August 2011

Ramadhan Terakhirku... Kisah Sang Da'ie, Satu Motivasi

Sedikit tazkirah ringkas sempena Ramadhan yang bakal meninggalkan kita ini... Hayatilah...
Disarankan untuk menontonnya "fullscreen" =)


Salam perjuangan buat sahabat2x di jalan ini. Moge thabat dan istiqomah sentiasa. Bercakap tentang istiqomah dan tetap di jalan yang ditelusuri ini, memang benar, dalam bulan Ramadhan sekalipun, ada jiwa - jiwa ini yang tergugat dan tewas dengan pujuk rayu nafsu. Dalam jalan dakwah ini, pabila terlalu bersemangat, risiko untuk mendapat sifat futur juga ada peratusannya. Tak salah saya, ada dalam karya Mustafha Masyhur atau tokoh dakwah lain yang ada 'mention' pasal terlalu bersemangat dalam jalan dakwah. Sebab apa risiko? Sebab:-

 • Apabila sasaran dakwah gagal, atau tidak mencapai matlamat, individu itu akan mudah 'down' ataupun kecewa.
 • Apabila memikul pelbagai tanggungjawab dan merasakan mahu memikul semua tanggungjawab seorang diri, dan hasilnya kepenatan di hujung minggu. Implikasinya, gagal menghadiri program atau salah satu wasilah tarbiyah yg sepatutnya menjadi keutamaan.
 • Apabila terlalu bersemangat akan meningkatkan risiko untuk beremosional jika ada perkara yang tidak diingini berlaku atau ada rakan seperjuangan yang membuat masalah.
Ok, itu berdasarkan pengalaman hidup dan juga hasil bacaan. Bagus juge bersemangat tinggi nih. tetapi kalau dia seorang sahaja, bakal mengundang pelbagai kemungkinan. Yang penting, bukan semangat yang terlalu tinggi, tetapi himmah (kemahuan) yang tinggi dan matlamat yang jelas. Ia tidak seharusnya dipengaruhi masalah peribadi, seperti:-
 • family
 • kawan
 • tak siap assignment
 • dll
Apabila matlamat kita jelas, seperti mahu mendapat 4 flat untuk menunjukkan qudwah dan menyumbang kecemerlangan untuk umat, atau menjadikan tarbiyah sebagai darah dan daging kita sehingga akhir hayat, atau nak membentuk individu - individu muslim, atau nak menjadikan Islam sebagai mahaguru dunia, perkara2x peribadi tadi insya-Allah tidak akan memberi kesan. Istilahnya adalah, 'profesional'. Apabila sang da'ie bersikap profesional, apabila ditimpa masalah bertubi - tubi, tetapi apabila tiba untuk menjalankan amanah dan kewajipan, ia dilaksanakan dengan baik.

Ada suatu cerita apabila sang da'ie ini sedang memberikan tazkirah dan syarahan kpd para pendengar, tetiba ada seorang memberi sehelai nota kepadanya:

"Anak tuan sudah meninggal"

Sang da'ie tersebut sedikit pun tidak memberikan tanda - tanda sedih ketika sedang berlangsungnya slot beliau. Beliau 'fokus' untuk menyampaikan taujih dan pesanan kepada hati para pendengar. Selepas selesai slot beliau, barulah beliau mengambil kisah tentang nota tadi.

Demikianlah sikap profesional sang da'ie tadi.

Buat rakan - rakan seperjuanganku di KMS dan di tempat2 lain yg usianya di jalan ini sama denganku, yakinlah dengan jalan yang kita telusuri ini. Jalan tarbiyah ini menjaminkan hasilnya. Sebagai rujukan, dalam buku Tarbiyah: Dari Zero Ke Hero, mengapa jalan tarbiyah? Kerana:-
 • Jalan ini sukar, tapi kukuh (hasil yg berkualiti).
 • Jalan ini panjang, tetapi asli (jalan original/jalan para Rasul dan sahabat/tiada cacat cela dalam hasilnya) Tarbiyah ini menjadikan individu yang ditarbiyah menjadi tegar, utuh, thabat di samping mehnah dan ujian di jalan dakwah.
 • Jalan ini lambat, tapi terjamin (hasilnya).
Sekadar berkongsi ide2 dengan anda semua. Wallahua'lam.

1 comment:

 1. syukur harap aku juga pilih jalan yang benar.....terlalu banyak pancaroba yang dilalui ......harap aku masih tabah untuk malaluinya..........

  ReplyDelete